2022 Jaarvergadering Dorpsraad
Vergadering Dorpsraad 23 september 2022
Opkomst 11 personen
Aanwezige bestuursleden: Bas Twigt, Christiaan Swen, Merlijn Hartog, Cor Lodder, Frits Philips.
Afwezig: Jaap Honing
1. Opening, welkom en voorstelrondje
Er zijn geen vragen over de agenda.
2. Notulen vorige vergadering
Voorzitter leest de notulen van 13 september 2019 voor en deze worden door de vergadering goedgekeurd.
3. Terugblik op afgelopen jaren: Corona, Koningsdagen
Voorzitter blikt terug op afgelopen jaren. De vergadering is twee jaar niet bijeengeweest vanwege Corona. We hebben wel twee keer een virtuele Koningsdag georganiseerd in samenwerking met het Oranjecomité. Er zijn een aantal nieuwe bewoners, de voorzitter noemt ze kort. Zuiderwoude heeft zich onderscheiden doordat meerdere bewoners vluchtelingen uit Oekraïne heeft opgevangen. De voorzitter dankt de gezinnen voor hun bijzondere inzet. Met name Erin Bouwen die overuren heeft gedraaid om iedereen te plaatsen en de dominee Charlotte Kremer die veel steun heeft verleend.
4. Dorpsschouw 2021 en 2022
Christiaan Swen vertelt over de afgelopen twee dorpsschouwen. Het contact met de gemeente verloopt redelijk goed, de opvolging van de acties gaat alleen traag.
De inhoudelijke punten staan in de twee verslagen die eerder met het dorp zijn gedeeld.
Vanuit de vergadering komt de suggestie om als dorpsraad in het vervolg minder op de ambtenaren te richten, maar meer op beleidsmakers.
Het bestuur wijst op de app “Slim melden Waterland” waarmee bewoners zelf een melding over de openbare ruimte kunnen doen.
De vergadering doet de suggestie om de borden met 60km/u verder uit het dorp te plaatsen om ervoor te zorgen dat automobilisten pas verderop optrekken.
5. Beheer begraafplaats
De gemeente voert het onderhoud uit van de begraafplaats maar op dit moment gebeurt alleen het minimale. De begraafplaats ziet erop zich acceptabel uit, maar kan wel wat meer liefde gebruiken. In Broek en Ilpendam wordt het onderhoud gedaan door vrijwilligers. Het bestuur stelt voor om te onderzoeken of een dergelijk initiatief ook levensvatbaar is in Zuiderwoude en gaat op zoek naar vrijwilligers die dat zouden willen doen.
6. Zonnepanelen
Jeroen Brenninkmeijer praat de vergadering bij over de ontwikkelingen rond zonnepanelen: “Momenteel is het vanwege de bepalingen binnen het beschermd dorpsgezicht niet toegestaan om zonnepanelen aan te brengen. De gemeente wil graag verduurzamen, maar houdt via deze regel de installatie tegen maar dat valt in deze tijden niet meer uit te leggen. Het CDA heeft een enquête uitgestuurd die door ruim 30 mensen is ingevuld. Op basis daarvan heeft de partij een motie ingediend. De motie is aangenomen en de wethouder komt vóór 1 april met een voorstel om de wet aan te passen.”
Ronald Lubberts wijst op het belang van het beschermen van het dorpsgezicht en het risico dat dit geweld wordt aangedaan als iedereen zonnepanelen plaatst.
Volgens Jeroen Brenninkmeijer is het probleem dat er op dit moment geen alternatief wordt geboden aan mensen die willen isoleren en zonnepanelen plaatsen. De enige mogelijkheid is dat bewoners zich kunnen aansluiten bij een energie coöperatie waarbij op een andere plek, buiten het beschermd dorpsgezicht, bv op een dak van een schuur, zonnepanelen geplaatst worden. Een dergelijk initiatief heeft zich alleen al lange tijd niet voorgedaan en het vorige initiatief bij de boerderij van Klein was lange tijd niet “uitverkocht”.
7. Bestuurlijk overleg & gezamenlijk kernraden overleg
Een keer per jaar is er overleg met twee wethouders over zaken die de jaarlijkse schouw met de ambtenaren overstijgen. Notulen zijn rondgestuurd en liggen ter inzage.
8. Convenant
Tussen de gemeente en de kernraden is een nieuw convenant gesloten. Waarbij afspraken zijn gemaakt over hoe we als gemeente en dorpsraad met elkaar contact onderhouden en elkaar van informatie voorzien. Doel is om als kernraden een volwassen gesprekspartner van de gemeente te zijn. Getekende convenant ligt ter inzage.
9. Ontwikkelen van een dorpsvisie – omgevingsvisie en burgerparticipatie
Op één van de avonden over het convenant was iemand van Dorpswerk Noord Holland aanwezig, Renske Keur, die dorpsraden, bewoners en stakeholders bijstaat in het vormen van een dorpsvisie. Welke waarden vinden we belangrijk en hoe willen we daar uiting aan geven in de vorm van een visie document. Parkeerplaats erbij of niet? Hoe willen we het dorpsplein aankleden etc. In Marken en andere kernen in Noord-Holland is met succes een dergelijke visie ontwikkeld. De dorpsraad stelt voor om ook in Zuiderwoude gezamenlijk een dorpsvisie te ontwikkelen. De vergadering reageert enthousiast op het plan.
Het bestuur heeft een concept stappenplan gemaakt om in 2023 toe te werken naar een gedeelde dorpsvisie. Eerst komt er een inventarisatie van wensen en thema’s. Zo worden we bewust van de thema’s en weten we wat we willen. Die thema’s worden dan verder in werkgroepen verdiept. De resultaten worden gebundeld in de dorpsvisie en dienen als handvat voor de gesprekken met de gemeente en bij de ontwikkeling van de nieuwe omgevingswet. Tijdens de totstandkoming van de visie zullen meerdere bijeenkomsten worden georganiseerd.
10. Aftreden Marloes van Haastere
Marloes heeft besloten om af te treden omdat het combineren van de functie met haar jonge gezin lastig bleek. Wij bedanken Marloes voor haar inzet de afgelopen jaren!
11. Rondvraag
Vanuit de vergadering komen de volgende vragen:
· De Dorpsraad Broek heeft mooie website, wellicht idee voor Zuiderwoude (Govert Buijs heeft deze site gemaakt). Het bestuur vindt dit een goed idee en gaat hiermee aan de slag.
· Het zou fijn zijn als de dorpsraad zich actiever inzet om bewoners te bereiken. Het bestuur neemt deze vraag mee bij het ontwikkelen van de website.
· Er is behoefte aan meer thema-avonden, bijvoorbeeld over vernatting. Michelle Thoolen en Ronald Lubberts willen een avond organiseren.
· Hoe wordt een nieuw bestuurslid gekozen? Het bestuur is in gesprek met meerdere kandidaten en streeft naar een representatieve vertegenwoordiging van de bewoners. Kandidaten zijn welkom.